Jak działają historie bliskich przyjaciół Instagram

Wszystko o Instagram Close Friends: jak dodawać osoby, zielony pierścień, powiadomienia, prywatność i dlaczego anonimowi widzowie nigdy ich nie widzą.

Two friends laughing at a phone showing a green story ring

Bliscy przyjaciele to sposób, w jaki Instagram pozwala Ci dzielić się historiami z mniejszym kręgiem, podczas gdy Twoje zwykłe historie pozostają publiczne lub widoczne dla wszystkich obserwujących. Oto jak to będzie działać w 2026 roku.

Konfigurowanie listy

  1. Przejdź do swojego profilu, dotknij menu i wybierz Close Friends.
  2. Wyszukaj osoby i dotknij Dodaj. Nie ma limitu poza liczbą obserwujących.
  3. Publikując historię, wybierz kolor zielony Close Friends przycisk zamiast „Twoja historia”.

Co widzą widzowie

Historie bliskich przyjaciół mają zielony pierścień wokół zdjęcia profilowego i zieloną plakietkę w samej historii. Mogą je zobaczyć tylko osoby z Twojej listy. Wszyscy inni widzą tylko Twoje normalne historie lub nic.

Czy ludzie wiedzą, kiedy są dodawani lub usuwani?

Nie. Instagram nie wysyła powiadomień o dodaniu lub usunięciu z listy bliskich znajomych. Osoby na liście mogą stwierdzić, że zostały uwzględnione, gdy zobaczą zieloną historię. Inni nie mają możliwości dowiedzenia się, że lista istnieje.

Czy anonimowi widzowie mogą zobaczyć historie bliskich przyjaciół?

Nie. Są one ograniczone do zalogowanych kont na Twojej liście, więc nigdy nie są publiczne. IGPVSTORY i każdy uczciwy widz może pokazywać tylko historie publiczne. Strona, która twierdzi inaczej, wprowadza Cię w błąd.

Bliscy przyjaciele i najważniejsze wydarzenia

Jeśli do najciekawszego wydarzenia dodasz historię bliskich znajomych, będzie ona nadal pokazywana tylko osobom znajdującym się aktualnie na Twojej liście. Jeśli kogoś usuniesz, utraci on dostęp.

Wskazówki

  • Regularnie przeglądaj swoją listę. Łatwo zapomnieć, kto na nim siedzi.
  • Używaj go do wersji roboczych, osobistych aktualizacji lub treści zza kulis, których nie chcesz udostępniać publicznie.
  • Połącz je z kontem prywatnym, aby uzyskać najlepszą prywatność.

Powiązane: kto może zobaczyć moją historię Instagram?

Zamknij znajomych i krążki, posty i notatki

Close Friends to nie tylko historie. Możesz udostępniać notatki bliskim znajomym, a Instagram przetestował w niektórych regionach posty i rolki przeznaczone wyłącznie dla bliskich znajomych. Wszędzie obowiązuje ta sama zasada: tylko osoby znajdujące się na liście mogą zobaczyć treść.

Czy ktoś może powiedzieć, że zostały usunięte?

Nie ma powiadomienia, ale ktoś może zauważyć, że zielone historie przestały się pojawiać. Jeśli liczy się dyskrecja, rozważ utworzenie osobnej zawartości dla tej grupy, zamiast częstego dodawania i usuwania osób.

Zamknij znajomych na koncie publicznym

Jest to popularna konfiguracja wśród twórców: zwykłe historie docierają do opinii publicznej, a osobiste chwile trafiają na małą listę. Anonimowi widzowie widzą tylko historie publiczne. Zielone pozostają ukryte.

Typowe błędy

  • Zapomnij o przełączeniu się z powrotem do „Twojej historii” i opublikuj treści publiczne wśród bliskich znajomych lub odwrotnie.
  • Zbiorcze dodawanie znajomych za pomocą opcji „Sugerowane” i zapominanie, kto jest uwzględniony.
  • Zakładając, że członkowie listy nie mogą robić zrzutów ekranu. Mogą i nie ma żadnego powiadomienia.

Czy bliscy przyjaciele są wystarczająco prywatni?

Tak, jeśli chodzi o prywatność na co dzień. W przypadku jakichkolwiek wrażliwych danych pamiętaj, że każda osoba na liście może wykonywać zrzuty ekranu lub nagrywać. Udostępnij odpowiednio.

Wypróbuj: użyj naszego darmowego Przeglądarka Stories Instagram. Bez logowania, w 100% anonimowo.

Czytaj dalej

Powiązane poradniki

Zobacz wszystkie 17 poradniki

Gotowy, by oglądać stories anonimowo?

Za darmo, prywatnie i działa na każdym urządzeniu — iPhone, Android, Mac i PC.

Wypróbuj IGPVSTORY