
Zanim opublikujesz post, warto wiedzieć dokładnie, kto będzie oglądał Twoją historię. Odpowiedź zależy od czterech rzeczy: tego, czy Twoje konto jest publiczne czy prywatne, czy korzystasz z bliskich znajomych, przed kim ukryłeś swoją historię i kogo zablokowałeś. Ważne jest także to, że istnieją anonimowi widzowie.
1. Konta publiczne
Jeśli Twoje konto jest publiczne, anyone mogę zobaczyć Twoje historie. Dotyczy to użytkowników Instagram, którzy Cię nie obserwują, osób, które są wylogowane, oraz przeglądarek internetowych, takich jak IGPVSTORY. Relacje publiczne mogą także pojawiać się na stronie Eksploruj oraz w relacjach dotyczących lokalizacji lub zawierających hashtagi, jeśli dodasz te naklejki.
2. Konta prywatne
Dzięki kontu prywatnemu tylko zatwierdzeni przez Ciebie obserwatorzy mogą zobaczyć Twoje historie. Anonimowi widzowie nie mają do nich dostępu. To najsilniejsze ustawienie prywatności, jakie posiadasz.
3. Bliscy przyjaciele
Zamknij znajomych pozwala podzielić się historią z ręcznie wybranej listy. Historie te są oznaczone zielonym pierścieniem i nigdy nie są widoczne dla nikogo spoza listy, w tym dla anonimowych widzów, nawet na kontach publicznych. Inne osoby nie zostaną powiadomione, gdy je dodasz lub usuniesz. Dowiedz się więcej w jak działają historie bliskich przyjaciół.
4. Ukryj historię od
W Ustawieniach → Prywatność → Historia możesz ukryć swoje historie przed określonymi osobami bez ich blokowania. Nie zobaczą Twoich historii w Instagram. Pamiętaj, że na koncie publicznym ktoś może nadal widzieć go wylogowanego lub przeglądającego przeglądarkę internetową, ponieważ zawartość jest publiczna.
5. Blokowanie
Zablokowane konta nie widzą Twojego profilu ani historii, gdy jesteś zalogowany. Podobnie jak w przypadku opcji Ukryj historię od, konto publiczne jest nadal widoczne dla niezalogowanych gości.
6. Udostępnianie i wzmianki
Jeśli o kimś wspomnisz, ta osoba będzie mogła ponownie udostępnić Twoją historię swoim obserwującym, jeśli pozwalają na to Twoje ustawienia. Możesz wyłączyć udostępnianie w ustawieniach historii.
Tabela podsumowująca
| Ustawienie | Obserwujący | Osoby niebędące zwolennikami | Anonimowi widzowie |
|---|---|---|---|
| Opowieść publiczna | Yes | Yes | Yes |
| Konto prywatne | Tylko zatwierdzone | No | No |
| Close Friends | Tylko lista | No | No |
| Ukryty przed osobą | To nie ta osoba (w aplikacji) | — | Tak, jeśli jest publiczny |
Chcesz maksymalnej prywatności?
Przełącz na tryb prywatny lub używaj Bliskich znajomych do celów osobistych. Nasz przewodnik po ustawieniach prywatności historii przechodzi przez każdy krok za pomocą zrzutów ekranu. A jeśli ciekawi Cię, co widzi opinia publiczna, wyszukaj swoją nazwę użytkownika na stronie Przeglądarka historii IGPVSTORY.
Specjalne przypadki, o których ludzie zapominają
Naklejki z lokalizacją i hashtagiem
Jeśli Twoje konto jest publiczne i dodasz naklejkę z lokalizacją lub hashtagiem, Twoja historia może pojawić się w kanale historii tej lokalizacji lub hashtagu, gdzie będą mogły ją zobaczyć nieznajomi. Konta prywatne nigdy się tam nie pojawiają.
Historie oparte na współpracy i „Dodaj swoje”.
Gdy dołączysz do łańcucha „Dodaj swoje”, Twoja historia zostanie połączona z łańcuchem publicznym, który inni mogą przeglądać. Na koncie publicznym każda osoba eksplorująca ten łańcuch może uzyskać dostęp do Twojej historii.
Udostępniono na Facebooku
Jeśli połączyłeś Facebooka i włączyłeś automatyczne udostępnianie historii, Twoje historie mogą także pojawiać się na Facebooku, zgodnie z ustawieniami odbiorców Facebooka. Sprawdź Centrum kont → Udostępnianie między profilami.
Konta z ograniczeniami
Ograniczanie kogoś ogranicza jego komentarze i wiadomości, ale nie ukrywa przed nim Twoich historii. W tym celu użyj opcji Ukryj historię przed lub Zablokuj.
Kto zobaczy Twoją historię, gdy przejdziesz z publicznego na prywatny?
Zmiana obowiązuje natychmiast. Obecni nieobserwatorzy nie będą już widzieć aktywnych historii, a anonimowi widzowie zobaczą powiadomienie o koncie prywatnym. Obecni obserwujący zachowują dostęp. W razie potrzeby usuwaj obserwujących indywidualnie.
Czy widzisz, kto oglądał Twoją historię?
Tak, przez 48 godzin. Przesuń w górę swoją historię, aby zobaczyć listę kont. Anonimowe przeglądarki internetowe nie są uwzględnione. Aby dowiedzieć się, jak uporządkowana jest lista, zobacz wyjaśniono kolejność widoków.
Szybki audyt, który możesz wykonać już dziś
- Sprawdź Ustawienia → Prywatność konta i wybierz publiczne lub prywatne.
- Otwórz opcję Zamknij znajomych i usuń wszystkich, których nie powinno tam być.
- Recenzja Ukryj historię i na żywo.
- Sprawdź odpowiedzi na historie i ustawienia udostępniania.
- Wyszukaj swoją nazwę użytkownika na IGPVSTORY, aby zobaczyć swój publiczny ślad.
Dziesięć minut konfiguracji daje ci wyraźną kontrolę nad tym, kto co widzi, i będziesz dokładnie wiedzieć, co może zobaczyć anonimowy widz.


