
Instagram daje Ci większą kontrolę nad historiami, niż większość ludzi zdaje sobie sprawę. Oto każde ustawienie, gdzie je znaleźć i kiedy z niego korzystać.
1. Ustaw swoje konto jako prywatne
Ustawienia → Prywatność konta → Konto prywatne. Tylko zatwierdzeni obserwatorzy widzą Twoje historie i posty, a anonimowi widzowie nie widzą nic.
2. Ukryj historię od
Ustawienia → Ukryj historię i żyj. Wybierz konkretne osoby, które nie będą widzieć Twoich historii w aplikacji. Nie są powiadamiani.
3. Bliscy przyjaciele
Ustawienia → Zamknij znajomych. Udostępniaj wybrane historie tylko za pomocą listy. Zobacz jak działa Close Friends.
4. Odpowiedzi i reakcje
Ustawienia → Wiadomości i odpowiedzi na historie → Odpowiedzi na historie. Wybierz opcję Wszyscy, Osoby, które obserwujesz lub Wyłączone.
5. Udostępnianie dalej
Ustawienia → Udostępnianie i ponowne wykorzystywanie. Wyłącz „Zezwalaj na udostępnianie w relacjach” i „Zezwalaj na udostępnianie w wiadomościach”.
6. Archiwizuj i zapisuj
Ustawienia → Archiwizacja i pobieranie. Przechowuj historie w swoim prywatnym archiwum lub automatycznie zapisuj je w rolce z aparatu.
7. Wzmianki i tagi
Ustawienia → Tagi i wzmianki. Ogranicz liczbę osób, które mogą @wzmiankować o Tobie w swoich historiach.
8. Sprawdź, co widzi publiczność
Wyszukaj własną nazwę użytkownika w Przeglądarka IGPVSTORY. Wszystko, co się tam pojawi, jest publiczne. Jeśli to więcej, niż chcesz, użyj powyższych ustawień.
Zalecane konfiguracje
| Cel | Ustawienia |
|---|---|
| Maksymalna prywatność | Konto prywatne + bliscy przyjaciele do osobistych historii |
| Twórca publiczny | Konto publiczne, odpowiedzi tylko od obserwujących, udostępnianie dalej |
| Unikaj jednej osoby | Zablokuj lub ukryj historię przed (mogą nadal widzieć wylogowane historie publiczne) |
Ustawienia dla nastolatków i rodziców
Instagram domyślnie ustawia konta użytkowników poniżej 16 roku życia (w niektórych krajach poniżej 18 lat) jako prywatne. Te „konta dla nastolatków” mają bardziej rygorystyczne limity przesyłania wiadomości. Rodzice mogą korzystać z nadzoru w Centrum rodzinnym, aby sprawdzić, kogo obserwuje ich nastolatek, i ustawić limity czasowe. Nastolatki są informowane, kiedy nadzór jest włączony. Jeśli jesteś rodzicem, rozpocznij rozmowę o tym, dlaczego te ustawienia są istotne, zamiast polegać wyłącznie na elementach sterujących.
Chroń się przed niechcianymi widzami
- Usuń obserwujących: na koncie prywatnym usunięcie kogoś ze swoich obserwujących usuwa mu dostęp do Twoich historii bez powiadamiania go.
- Blokuj i blokuj nowe konta: Instagram pozwala zablokować daną osobę i wszelkie nowe konta, które ta osoba utworzy.
- Limity: tymczasowo ogranicz komentarze i wiadomości z kont, które Cię nie obserwują lub które pojawiły się niedawno.
Prywatność archiwum historii
Twoje archiwum historii jest widoczne tylko dla Ciebie. Historie, które dodasz do najciekawszych, staną się ponownie widoczne zgodnie z prywatnością Twojego konta, więc przeglądaj stare najciekawsze po przejściu z publicznego na prywatny lub odwrotnie.
Status aktywności i rachunki „Widziałem”.
Prywatność historii wiąże się także z przesyłaniem wiadomości. Wyłącz Pokaż stan aktywności aby ukryć swoją ostatnią aktywność i uwzględnić ustawienia potwierdzenia odczytu w czacie.
Twórcy: równoważenie zasięgu i prywatności
Jeśli potrzebujesz konta publicznego do pracy, oddziel treści osobiste. Korzystaj z bliskich znajomych podczas rodzinnych chwil, unikaj naklejek z lokalizacją w czasie rzeczywistym i poczekaj, aż opuścisz dane miejsce, zanim opublikujesz post. Pamiętaj, że każdy może przeglądać i zapisywać wszystko, co publiczne.
Lista kontrolna
- Celowo wybierz publiczny lub prywatny.
- Skonfiguruj bliskich przyjaciół.
- Ukryj historie przed wszystkimi, którzy nie powinni ich widzieć.
- Ogranicz odpowiedzi, udostępnianie i wzmianki.
- Przejrzyj stare najważniejsze informacje.
- Sprawdź swój publiczny ślad na IGPVSTORY.


